Aspendos Antik Kenti Tarihi

24.01.2020
Aspendos Antik Kenti Tarihi

Aspendos Antik Kenti Tarihi

Aspendos Antik Kenti, Antalya’nın Serik ilçesinde yer alan, iki kardeşin bir kadın için girdiği mücadelenin ürünü olarak ortaya çıkan amfi tiyatrosuyla meşhur Türkiye’nin en önemli kültür varlıklarından bir tanesi...

Su kemeri, hamam, dükkan, stadyum, amfi tiyatro gibi bölümleri bulunan antik kent her yıl yüzbinlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaretçi akınına uğruyor. M.Ö 10. yy’ da Akalar tarafından iki farklı tepe üzerine biri büyük biri küçük olmak üzere inşa edilen Aspendos Antik Kenti, ticaret yolu üzerinde bulunması nedeniyle tarih boyunca önemli bir konuma sahip olmuş. Antik kentin en önemli yapısı olan antik tiyatro ise M.S 2. yy’ da Romalı Zenon tarafından inşa edilmiş ve antik tiyatrolar arasında korunarak günümüze ulaşan en iyi tiyatro olarak kabul edilmekte. Bu önemli yapının bir de hikayesi bulunuyor

Aspendos Antik Kenti Hikayesi 

Bir zamanlar Aspendos kralının herkesin evlenmek istediği çok güzel bir kızı varmış ve kral kızını kim ile evlendireceğine bir türlü karar verememiş. Son çare olarak halka, “Kim halkımız ve kentimiz için en yararlı şeyi yaparsa kızımı ona vereceğim.” diye duyurmuş. Bunun üzerine Aspendos’lu Theodorus’un ikiz oğulları iki büyük yapı inşa etmiş. Bunlardan bir tanesi kente çok uzaklardan, karmaşık yolları geçerek su getiren geometri harikası su kemerleri diğeri ise sahnenin ortasında metal para atıldığında en üst sıradan bile duyulabilen dünyanın en iyi akustiğe sahip amfi tiyatrosuymuş. Kral kızını önce su kemerleri yapan kardeşe vermek istemiş ancak amfi tiyatronun en üst sıralarında gezinirken “Kral kızını bana vermeli” diye bir fısıltı duymuş. Zenon’un mırıldandığı şarkının en üst sıralardan duyulması ve tiyatronun akustiği kralı çok etkilemiş ve kızını Zenon’la evlendirmeye karar vermiş. Anadolu’da yer alan Roma tiyatrolarından günümüze ulaşabilen en sağlam ve eski tiyatronun en dikkat çeken kısmı ise sahne binasının iki katlı iç cephesi. Tamamı mermer ile kaplı olan cephede 40 sütunlu bir bezeme ve arkasında heykellerin yer aldığı nişler bulunuyor. Yaklaşık 15 bin kişilik kapasitesi bulunan tiyatroda günümüzde de tiyatro, konser gibi etkinlikler düzenlenmeye devam ediyor.

                Aspendos Antik Kenti’nde amfi tiyatrodan sonraki en önemli kalıntı ise diğer kardeş tarafından yapılan su kemerleri. 1 km. uzunluğa sahip olan ve kuzeyde yer alan dağlardan şehre su getiren 15 metre yüksekliğe sahip kemerler aracılığıyla, su kemerin bitiş noktasının her iki tarafında bulunan 30 metre yüksekliğindeki kulelerde biriktirilir ve şehre dağıtılırdı.

                Selçuklu Dönemi’nde Kervansaray olarak kullanılan Aspendos Antik Kenti 1930 yılında Atatürk’ün Antalya ziyareti sırasında verdiği emir ile onarılmış ve yerli, yabancı turistlere açılmıştır. Antalya’ya gelmeyi planlıyorsanız muhteşem bir tarihe ve yapıya sahip Aspendos Antik Kenti’ni gezi rotanıza mutlaka eklemelisiniz.

Aspendos Antik Kenti 'ne Nasıl Gidilir?

Antalya'nın Serik ilçesinde bulunan antik kente Alanya - Antalya karayolunun 43-44. kilometresinde ki kuzey yolunun 2.kilometresinden araç ile ulaşabilirsiniz.

 

 

Anasayfa
Telefon
Whatsapp
WhatsApp
×Müşteri Temsilcileri
XREZERVASYON OLUŞTUR
Tarihler Müsait
Giriş Saati :Çıkış Tarihi:
  • Gece Sayısı0 Gece
  • Konaklama Tutarı0 Gece
  • Kısa Konaklama Ücreti0₺
  • İndirim Tutarı0₺
  • Toplam Tutar0₺
  • Ön Ödeme0₺
  • Giriş Ödenecek0₺
  • Hasar Depozitosu